het prachtige Hongarije
Wanneer je aan mensen vertelt dat je met vakantie naar Honga­rije gaat, zie je direct aan hun gezicht of zij daar zelf ooit zijn geweest. Iemand die Honga­rije niet kent, kijkt verbaast en vraagt "wat heb je daar nu te zoeken?". Iemand die Honga­rije wel kent, gaat direct breeduit lachen en vertelt waarom Honga­rije zo’n goede keus is. Aller­eerst het landschap, de uitgestrekte vlaktes, de azuur­blauwe meren en de glooiende heuvels met hun zonne­bloem­velden en wijn­gaarden. De cultuur, Honga­rije heeft een zeer rijke historie, waarvan je de over­blijf­selen overal terug­vindt, kas­telen, op­gra­vingen en vele musea.
Vervolgens de gastronomie, een eerlijke boeren­keuken, met goed gevulde soepen, stoofs­chotels en wild. Het klimaat, met warme droge zomers en zeer koude winters, is zeer geschikt voor zon­vakanties. Er zijn veel sportieve acti­vi­teiten, die u kunt bedrijven, zoals zwem­men, fiet­sen, vis­sen, zweef­vliegen, etc. Het belang­rijkste is echter de rust, dit is een land waar u, zonder stress, kunt genieten van dat land­schap, de cultuur, de gastro­nomie en de sport.

Op deze pagina leest u wat u niet mag missen (met o.a. Boedapest), een stuk geschiedenis van het land en alles wat handig om te weten is als u op reis gaat naar Hongarije.naar bovengoulash
pálinka
Vrijwel iedereen in Nederland en België heeft weleens 'goelash' gegeten of erover gehoord. Maar wist u dat goelash eigenlijk een soep is die men hier 'gulyás' [goelaasj] noemt? Het is het meest bekende gerecht uit Honga­rije dat oor­spronkelijk een simpel eenpans­gerecht is die runder­herders (gulyás) vroeger op de poesta bereidden. De gulyás komt het meest tot zijn recht als deze in de ketel op open vuur is bereid, maar smaakt ook heerlijk als u deze zelf in de keuken maakt. Kunt u niet wachten met proeven? De stoof­pot die in Neder­land en Vlaanderen goelash heet, noemt men in Honga­rije pörkölt.
Vuurwater, zoals veel mensen deze nationale drank bestempelen. Pálinka wordt gemaakt van fruit en tegen­woordig ook van groente. De barackpálinka is de meest bekende en die wordt gemaakt van abrikozen. Pálinka wordt tijdens veel gelegen­heden gedronken. Voor het eten als aperitief, na het eten om over­heersende smaken te neutra­liseren, als slaap­mutsje, in de winter om de kou te verdrijven, bij buik­pijn en natuurlijk op feesten.


paprika
porselein
Rode paprika, gele paprika, ronde paprika, paprika met een punt, zoete paprika, pittige paprika zo heet dat de tranen ervan in je ogen schieten. Paprika's zijn er in alle soorten en maten en geen enkel ander land kent er zoveel als Honga­rije. De paprika komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en in de 16e eeuw intro­duceerde de Turken deze in Honga­rije. Hier werd de paprika verder gekweekt en ont­stonden er meer rassen. Paprika's, en ook tomaten, zijn niet weg te denken uit de Hon­gaar­se keuken en worden in bijna elk gerecht verwerkt.
In Honga­rije zijn er drie beroemde porselein­fabrieken: Herendi, Zsolnay en Hollókoi. Herend is wereld­beroemd vanwege zijn kost­bare en fraai bewerkte voor­werpen. Het ligt 15 km ten westen van Veszprém, in de heuvels van het Badascony-gebergte (100 km van Kalandor Resort). De fabriek levert op bestelling voor meestal buiten­landse vorsten, staats­hoofden en rijke families. De fabriek van Zsolnay ligt bij Pécs. Hollókoi betekent letter­lijk van Hollóko en de fabriek ligt bij het gelijk­namige dorpje in het noordoosten van Honga­rije.
salami en andere worsten
Unicum
De bekendste salami­worsten worden gemaakt door Hertz en Pick. Een andere Hongaarse worst­soort is de kolbász en uiteraard is deze er in alle vormen en smaken. Kolbász is dieprood van kleur en vaak dunner dan salami. De bekendste kolbász zijn Gyulai uit Gyula en Csabai uit Békescsaba. Kolbász wordt in veel Hongaarse gerechten gebruikt en smaakt ook heerlijk op brood of als hartige snack. Elk jaar vindt in oktober het Csaba worst­festival plaats.
Unicum is een populair kruiden­bitter dat al ruim 200 jaar door Zwack gemaakt wordt en dat volgens de legende zijn naam te danken heeft aan keizer Jozef II. De drank werd oorspronkelijk als genees­middel gebrouwen van een menge­ling van meer dan 40 zorg­vuldig gekozen medicinale planten en kruiden. Het kruiden­bitter wordt nog steeds gebruikt bij verkoud­heid, griep, buikpijn en andere medische aandoeningen. Inmiddels wordt Unicum al jaren ook als heer­lijk aperitief voor of als afzakkertje na de maal­tijd genuttigd.


wijn
"Stierenbloed" dankt zijn bijnaam aan het verzet tegen de Turken bij de slag om Eger in 1552. De vrouwen zouden de rode wijn hebben aangelengd met stieren­bloed waardoor de Hongaarse verdedigers een boven­natuurlijke kracht kregen en zij met 2.100 mannen, vrouwen en kinderen een leger van 80.000 soldaten wisten te verslaan. Alle witte wijnen uit Tokaj zijn beroemd geworden door niemand minder dan Zonne­koning Lodewijk XIV die lovend sprak over de "Wijn der Koning, Koning der Wijnen". De Aszú, wat stroopachtig betekent, heeft een goud­bruine kleur en een honing­zoete smaak. Ruim 40 km van Kalandor Resort ligt de wijn­streek Balascony. Volgens de kenners lijken de wijnen uit deze streek, voor wat de smaak betreft, erg op de witte Spaanse Rioja’s. Een van de bekendste wijnen uit deze streek is de grijze monnik waarvan de naam waar­schijn­lijk is afgeleid van de Franse druif die er aan de grond­slag van ligt, de Pinot Gris.
naar boven

Boedapest
Boedapest ligt op precies 200 kilometer afstand van Kalandor Resort. Een bezoekje binnen één dag is dus mogelijk. Om een goede indruk van deze stad te krijgen is het toch raadzaam om iets meer tijd te nemen.

Boedapest bestaat uit twee delen. Pas in 1873 zijn de twee steden Buda en Pest samen­gevoegd tot de wereld­stad die we nu kennen. Echter, het verschil tussen de voor­malige steden is nu nog steeds merk­baar. In het heuvel­achtige Buda, ten westen van de Donau, ligt de Burcht­heuvel, onder­deel van het wereld­erfgoed. Op deze heuvel vindt u het koninklijk paleis, drie keer verwoest en herbouwd, en bewoond door de Turken en de Habsburgers (waaronder Keizer Frans Josef en koningin 'Sissi') en het Vissersbastion, van­waar u een prachtig uitzicht heeft op de Donau-oever. Naast het bastion ligt de Mathiaskerk, in neogotische stijl, waar vanwege de uitstekende akoestiek vaak orgel­concerten worden gehouden. In deze kronings­kerk staat ook een kopie van de Hongaarse kroon.
De Citadel (een voormalig vesting­werk, nu een museum) op de Gellért-heuvel is de belang­rijkste uitkijk­plaats van de stad. Hier staat ook het 14 meter hoge Vrijheids­beeld. Aan de andere kant van de Donau, in Pest, vindt u onder andere het grootste gebouw van Honga­rije, het Parlements­gebouw, het Helden­plein, aan de ingang van het stads­park en de Sint Stephanus-basiliek. Aan de Andrássy út, die ook op de Unesco-lijst van het wereld­erfgoed staat, staan veel musea en theaters, waaronder de Hongaarse staats­opera. Vlak buiten Boedapest ligt het Memento-park, een tentoon­stelling over de geschiedenis van de communis­tische periode met originele stand­beelden van onder andere Marx, Engels en Lenin.

Wanneer u, als aanvulling op uw vakantie in Kalandor Resort, Boedapest wilt bezoeken kunnen wij u uitgebreid adviseren over het programma, het verblijf en de Horeca van Boedapest.

naar bovende volksverhuizing
de Turkse bezetting
De voorvaderen van de Hongaren, of Magyaren, leefden in het Oeral-gebergte. Sinds 2000 voor Christus leefden ze daar als noma­dische vee­houders. Zij hadden hechte taal­kundige banden met andere Finn-Oegrische volkeren en deelden bepaalde eigen­schappen met de Turken. Rond 900 na Christus bezetten de Hongaarse stammen het Karpaten­bekken (het huidige Honga­rije) en nationali­seerden de bevol­king die daar leefden. In de 10e eeuw gaven de Hongaren hun plunde­rende avonturen op. Tijdens de heer­schappij van Géza een afstam­me­ling van de over­heerser Árpád gingen ze zich in vaste stand­plaatsen vestigen en namen ze het westerse leen­stelsel over. Géza’s zoon, István, werd tot koning gekozen met de zegening van de Paus in het jaar 1000. Vanwege zijn inspanningen voor het oprichten van de Kerk en de Hongaarse staat werd hij kort daarna heilig verklaard. Vooral tijdens de Anjou-Dynastie, ontwikkelde de economie en het productie­niveau (mineralen) zich tot het niveau van West-Europa.
Rond 1456 lukte het János Hunyadi om, met steun van de paus en de rest van Europa, de Turkse legers buiten de deur te houden. Tijdens het bewind van zijn zoon, koning Matthias nam de invloed van de Renaissance toe. Zijn beleid werd gekarakte­riseerd door een sterke, centrale kracht en veel­betekende militaire successen tegen de Turken, Tsjechen en Oostenrijkers. Na zijn plotselinge dood werd het land zwakker en zwakker en lukte het de Turken om Honga­rije te veroveren. Zij heersten ruim 150 jaar over delen van Honga­rije.


het Habsburgse tijdperk
de Eerste en Tweede Wereldoorlog
De verdrijving van de Turken was volbracht aan het einde van de zeven­tiende eeuw. Het Heilige Verbond, geleid door de Habs­burgers, nam eerst Boeda in beslag en daarna het hele land en maakte het onder­deel van het Habsburgse keizer­rijk. De soeve­reinen in de 18e eeuw, Maria Theresia en Jozef II, regeerden het land op een absolutis­tische manier. Tijdens hun bewind herstelde het land van de verwoes­tingen van de Turkse bezetting. In de 18e en 19e eeuw was er volop verzet van de Hongaarse aristo­cratie, tegen de Habs­burgse over­heersing, met als hoogte­punt de revo­lutie in de zomer van 1849, die door de Habs­burgers werd neer­geslagen met de hulp van de Russen. Het aan­blijvende Hongaarse verzet leidde in 1867 tot het compromis van de Dubbel­monarchie, op aan­dringen van de Oostenrijkse keizerin Elisabeth (Sissi). Het koninkrijk Hongarije kreeg de zelfde rechten als het keizer­rijk Oosten­rijk. Het econo­mische leven begon zich weer snel te ontwikkelen en in 1873 werden Pest en Boeda verenigd: werd Boedapest een ware metropool.
Na de Eerste Wereld­oorlog, waarbij Oostenrijk/Hongarije de kant van Duits­land koos, werd Hongarije zwaar gestraft door twee­derde deel van het oor­spronke­lijk Hongaarse grond­gebied te verdelen onder de om­ringende landen. Het land was on­afhanke­lijk, maar bezat nog slechts een frac­tie van zijn grond­gebied. De vredes­overeenkomst, als een nationaal trauma beschouwd, bepaalde de Hongaarse buiten­landse politiek tussen de twee wereld­oorlogen. Stabi­li­teit in de binnen­landse poli­tiek en economie waren weg­gevaagd door de Grote Depressie en dreef de Hongaarse politici (hopend op een herziening van de nieuwe grenzen) in de Tweede Wereld­oorlog aan de kant van Duitsland en Italië, die beiden op gelijke wijze ontevreden waren over het Verdrag van Versailles.


het communistisch tijdperk
de derde Hongaarse republiek
Nadat het Sovjet-leger de Hongaarse grenzen bereikte, werd het land het decor van een oorlog tussen de Duitse en Sovjet­legers. Boedapest was verwoest en het land was bankroet. In 1945 werden er vrije verkiezingen gehouden, maar de resul­taten waren ir­relevant daar de commu­nisten door de aan­wezig­heid van het Sovjet­leger gesterkt werden wat leidde tot de elimi­natie van het meer­partijen­systeem in 1948. Dit was de tijd van depor­taties, angst en ter­reur van de communis­tische geheime politie. Op 23 oktober 1956 brak er een revo­lu­tie uit tegen de communis­tische dicta­tuur, met als doel de demo­cratie te her­stellen. Nadat het Sovjet­leger Hongarije voor de tweede keer bezette exe­cuteerde de Communis­tische Par­tij onder andere de minister-president. Een grootschalige emigratie naar het westen kwam op gang. De hieruit voortvloeiende "zachte" dictatuur maakte van Honga­rije de "meest vrolijke barakken" in het Sovjet­blok. Maar het stij­gende levens­onderhoud resul­teerde in een grote nationale schuld.
In de jaren '80 van de vorige eeuw begon de politieke onrust, samen met de eco­no­mische crisis. Met de ver­zwakte macht van de Sovjet-Unie verloor de Hongaarse Communis­tische Partij zijn mili­taire steun. De eco­no­mische problemen werden steeds hef­tiger en de partij stemde in om vrije verkiezingen te houden. Bij de her­denking van de revo­lutie tegen de communis­tische dicta­tuur op 23 oktober 1989 werd de Derde Hongaarse Repu­bliek uitgeroepen. Als resultaat van de meer­partijen­verkiezingen van de jaren '90 heeft Honga­rije grote eco­no­mische en politieke ontwikke­lingen onder­gaan binnen het demo­cratische, parle­mentaire systeem. Sinds 1999 is Honga­rije lid van de NAVO en in 2004 is het land als voor­waardig lid toe­getreden tot de Europese Unie.

naar bovenAmbassades en consulaten

Nederlandse Ambassade in Hongarije
Füge út 5-7., 1022 Budapest
+36-1-336-6300
+36-1-326-5978 (fax)
bdp@minbuza.nl
www.netherlandsembassy.hu

Belgische Ambassade in Hongarije
Buda Business Center, Kapás út. 11-15., 1027 Budapest
+36-1-457-9960
+36-1-375-1566 (fax)
Budapest@diplobel.org
www.diplomatie.be/budapestnl

Hongaarse Ambassade in Nederland
Hogeweg 14, 2585 JD Den Haag
(070) 355 33 19 (consulaat)
(070) 355 40 93 (fax)
info@hungarianembassy.nl
www.hungarianembassy.nl

Hongaarse Ambassade in België
De Groene Jagerslaan 44, 1180 Ukkel
02/348.18.00
02/347.60.28 (fax)
huembbxl@huembbxl.be
www.hunrep.be


telefoon
De gsm-netwerken hebben een lande­lijke dekking. U kunt dus vrijwel overal in Honga­rije met uw mobiele telefoon bellen. In bossen, bergen en bij zeer slecht weer of een combinatie hiervan kan het bereik soms slechter zijn. De kosten voor bellen in het buiten­land zijn uitsluitend bij uw eigen provider verkrijg­baar. De publieke telefoon­cellen werken met munten van 10, 20, 50 en 100 HUF of met een telefoonkaart (de kaarten zijn verkrijg­baar bij post­kantoren, pomp­stations, kiosken en verkopers op straat).

Bellen naar Nederland: 00, na de kiestoon 31 en dan het netnummer zonder 0 en het abonneenummer. Bellen naar België: 00, na de kiestoon 32 en dan het netnummer zonder 0 en het abonneenummer.
Alarmnummer: 112
Ambulance (Mentok): 104
Politie (Rendorség): 107
Brandweer (Tuzoltóság): 105
Wegenwacht: 188
Nummerinformatie binnen Hongarije: 198
Nummerinformatie buiten Hongarije: 199
Tourinform Hotline vanuit Hongarije: 06-80-630 800
Tourinform Hotline vanuit het buitenland: +36-30-303 0600

Internationaal nummer: 00 (wordt vaak aangeduid als +)
Landnummer Hongarije: 36
Bij interlokale gesprekken toetst u 06 voor het netnummer.


douane
Zowel tussen Hongarije en België als tussen Hongarije en Nederland is er vrij verkeer van goederen. In principe mag men dus alles vrij in- en uitvoeren. Voor goederen waarop accijns wordt geheven (drank, rookwaren e.d.) gelden er wel beper­kingen. Meer hierover leest u op fiscus.fgov.be of douane.nl.
Hongarije is sinds 1 mei 2004 lid van de EU. Dat wil zeggen dat Nederlanders, en veel andere EU-staatsburgers, sindsdien ook met een identiteits­kaart naar Honga­rije kunnen reizen. Vanaf begin 2008 zal Honga­rije ook tot de Schengen-landen behoren, waardoor er bij de grenzen geen (paspoort)controles meer zullen zijn. U dient wel ten allen tijden in het bezit te zijn van geldige legiti­matie en deze direct te kunnen overhandigen als een rechts­dienaar u hierom verzoekt.
Elk verlies van een identiteits­bewijs moet onmiddel­lijk worden aangegeven bij de ambassade. Kinderen tot en met 15 jaar mogen in het pas­poort van de ouders ingeschreven staan (mits de ouders ook mee­reizen). Overige staats­burgers die geen EU-lid zijn hebben meestal een pas­poort nodig en soms ook een visum. [lees verder >]
[vervolg: douane] Drugs vallen onder de narcotica­wet en zijn verboden. Het in het bezit hebben, gebruiken en/of verhandelen van drugs is verboden en straf­baar. Er wordt een streng beleid gevoerd dat over­tredingen moet ont­moedigen en voor­komen. Over­tredingen worden zwaar gestraft met gevangenis­straf en vaak ook hoge geld­boetes. Omdat Neder­land bekend staat om het zeer milde drugs­beleid kunnen Neder­landers, met name jongeren, te maken krijgen met extra en/of verscherpte controle van bagage en voer­tuigen. Personen die genees­middelen gebruiken die onder de narcotica­wet vallen, mogen deze genees­middelen niet of beperkt het land in- en uitvoeren. Zij moeten over een medisch pas­poort beschikken dat door de behandelende specialist is afgegeven, waarin het nood­zakelijk gebruik en toe­diening van deze middelen verklaard wordt.


geld
De euro is in Honga­rije nog niet ingevoerd, het officiële betaal­middel is de forint (HUF). In vrijwel alle hotels en campings kan wel met euro’s betaald worden en in de toeris­tische gebieden worden euro's vaak ook in de winkels, restau­rants en super­markten geaccepteerd. 1 euro is ongeveer 250 forint; een precieze omrekening met de actuele koers maakt u hier.

Geld wisselen is alleen toegestaan op plaatsen met een officiële vergunning, het ontvangen bonnetje dient u tijdens het gehele verblijf in Honga­rije te bewaren. Bij wisselen buiten de officiële kanalen bent u zelf verant­woordelijk en loopt u het risico slacht­offer te worden van oplichting. Aangezien in Honga­rije meer dan voldoende geld­automaten staan, adviseren wij u geen euro’s te wisselen in Honga­rije, maar geld recht­streeks op te nemen via de geld­automaat. Dit is meestal de goed­koopste en veiligste manier.
U mag in Honga­rije onbeperkt geld en/of deviezen invoeren. Echter, wanneer u meer dan 1 miljoen forint of valuta in cash of deviezen in wilt voeren, moet u bij de grens hiervan een schriftelijke melding maken. [lees verder >]
[vervolg: geld] Openingstijden banken: de meeste banken zijn door de weeks van 8.00 tot 16.00 uur geopend, sommige zijn ook open op zaterdag. Op zondag zijn alle banken gesloten. In post­kantoren kunt u met uw bank- of credit­card geld opnemen (in 3200 post­kantoren in totaal). Het is mogelijk om in Neder­land of België forinten te kopen, maar de wissel­koers is vaak veel ongunstiger dan in Honga­rije zelf en u moet het geld meest­al een paar dagen van tevoren bestellen.

De meeste wissel­kantoren accepteren travellers' cheques gesteld in vaste valuta­bedragen. Deze worden gewisseld tegen de dag­koers zoals vast­gesteld door de Hongaarse Nationale Bank. Bij uit­betaling van de cheques is een legiti­matie vereist.
Met de meest gang­bare credit­cards (AMEX, Diners Club, EnRoute, Euro/Mastercard, JCB, VISA) kan er geld worden opgenomen bij banken en geld­automaten, en betaald worden in hotels, restaurants en winkels. De emblemen bij de ingang geven aan welke kaarten door de horeca­bedrijven geaccepteerd worden.


medische zorg
Voor een reis naar Hongarije heeft u geen speciale inentingen nodig. Genees­middelen zijn op voor­schrift verkrijg­baar bij de apotheek. Zonder recept is een beperkt aantal genees­middelen verkrijg­baar. De Nederlandse ziekte­kosten­verzeke­ringen zijn geldig in Honga­rije. Deze dekken de kosten van de medische spoed­behande­lingen in Honga­rije. Wij raden u aan om de polis­voor­waar­den van uw ziekte­kosten­verzeke­ring te raad­plegen en een reis­verzeke­ring af te sluiten.
Buiten­landse bezoekers hebben gratis recht op EHBO en spoed­eisende hulp. Dit geldt echter alleen indien medisch handelen nood­zakelijk is of wanneer niet behandelen de gezond­heid van deze personen zou schaden. In andere gevallen van hospita­lisatie en niet-spoed­eisende medische behandelingen zijn de plaatse­lijke tarieven van toepassing. [lees verder >]
[vervolg: medische zorg] Een lijst van de zieken­huizen vindt u in de plaat­se­lijke telefoon­cellen. U vindt er ook de lijst van de apotheken met wacht­dienst. Door de strenge controle van bloed en bloed­producten is elke medische ingreep in Honga­rije volkomen veilig. Ook al is de medische zorg in de Hongaarse zieken­huizen van zeer hoog niveau, de gebouwen zelf zijn ernstig verouderd en het interieur van de ziekenhuizen is veelal vervallen. De hygiëne buiten de behandel­kamers laat vaak te wensen over.


openbaar vervoer
openingstijden winkels
Boedapest en andere grote plaatsen hebben een ruim aanbod in bussen, trams, trolley­bussen en/of inter­lokale treinen. Er zijn trein­verbin­dingen tussen de grote en middel­grote plaatsen waarbij de snel­heid varieert tussen normale snel­heid tot zeer lang­zaam. De bus is het popu­lair­ste vervoers­middel, omdat deze vaker en ook in kleine plaatsen stopt. In kleine plaatsen rijden er vaak alleen stads- en streek­bussen.
Sinds 1 mei 2004 hebben EU-staats­burgers van 65 jaar en ouder recht op gratis open­baar vervoer in Honga­rije. Zij mogen gratis gebruik maken van de volgende diensten: het lande­lijke gewone trein­verkeer (2e klasse), inter­lokale bus­verkeer dat volgens dienst­rege­ling rijdt, (inter)lokale trein­verkeer, lokale open­baar ver­voer dat volgens dienst­rege­ling rijdt, (veer)pont die volgens dienst­rege­ling vaart. Om van dit voor­deel gebruik te kunnen maken moeten 65-plussers zich slechts met hun paspoort of ID-kaart kunnen legi­ti­meren.
Kleine kruide­niertjes waar de belang­rijkste levens­middelen kunnen worden gekocht vindt men praktisch op elke hoek. Zij openen al om 7.00 uur en sluiten rond 16.00 uur. In de steden zijn de meeste langer geopend, tot ongeveer 20.00 uur of ze zijn 24 uur per dag geopend.

Levens­middelen­zaken en winkel­centra zijn geopend van 7.00 tot 19.00 uur, zaterdag tot 14.00 uur. Grotere waren­huizen, winkel­centra en winkel­plaza's zijn in alle steden aanwezig en zijn vaak ook op zondag open. Winkels in de belang­rijk­ste winkel­straten zijn ook vaak geopend op zondag. In veel plaatsen is er bijna elke dag (behalve zondag) een 'kleine' markt of een over­dekte permanente markt­hal waar voor­namelijk levens­middelen worden verkocht. Op zaterdag is er een 'grote' markt waar ook kleding en schoenen, huis­houde­lijke artikelen en andere goederen gekocht kunnen worden.


weer en klimaat
huisdieren
Hongarije heeft een gematigd land­klimaat met koude, droge winters en warme, droge zomers. De koudste maand is januari (-1şC gemiddeld) en de warmste maand is juli (21şC gemiddeld, dag­temperatuur kan oplopen tot 35şC). Het aantal zonuren is 2038. In de winter kan er 5 tot 10 cm sneeuw vallen. Regen­buien in de zomer zijn meestal kort, maar zeer heftig.
Voorwaarden om huis­dieren (honden, katten en fretten) mee naar Honga­rije te nemen: het dier heeft een Euro­pees dieren­paspoort, is ingeënt tegen rabiës en heeft een identi­ficatie (tatoeage of ingeplante chip). Houdt u er rekening mee dat honden in het openbaar vervoer (in de trein, bus, metro, tram, etc.) altijd een muil­korf moeten dragen. Verder gelden er dezelfde regels voor honden als in Nederland.


kamperen
In Hongarije is wild­kamperen te allen tijde verboden, ook voor campers. U mag één nacht door­brengen op een parkeer­plaats langs de weg en u dient er altijd voor te zorgen dat u deze weer schoon verlaat.ditjes en datjes

hoofdstad
Boedapest met 1,7 miljoen inwoners

bevolking
10 miljoen inwoners
ter vergelijking: Nederland heeft ruim 16 miljoen inwoners en België bijna 11 miljoen

bevolkingsdichtheid
107 personen per vierkante kilometer
ter vergelijking: in Nederland zijn dat 394 personen per vierkante kilometer en in België 347

oppervlakte
93.000 km˛
ter vergelijking: dit is bijna drie keer Nederland of ruim drie keer België

officiële taal
Hongaars
in toeristische gebieden wordt meestal ook Duits (en soms ook Engels) gesproken

staatsvorm
Republiek

bestuurlijke indeling
19 provincies plus Boedapest

tijdzone
GMT +1 uur (zomertijd: GMT +2 uur)
dit is hetzelfde als in Nederland en België
Kalandor Resort is zowel een sfeer­volle Bed & Breakfast als een com­pleet vakan­tie­park. Wij bieden u een goed bed met een lekker ontbijt, maar u kunt hier ook terecht voor een com­plete vakantie. Het resort heeft drie soor­ten ac­com­mo­daties:
2 vakan­tie­huis­jes, 2 blok­hutten en 1 ruime villa, die in to­taal aan 16 per­so­nen plaats bie­den. Al vanaf €18,50 per per­soon per nacht, kunt u hier over­nach­ten: deze prijs is in­clu­sief ont­bijt! En voor 12 euro per per­soon kunt u op de meeste avon­den in de week aan­schui­ven voor een Hon­gaar­se maal­tijd of bar­be­cue...Alle info over de accom­mo­da­ties van Ka­lan­dor Re­sort leest u hier.
In de di­rec­te om­ge­ving van Ka­lan­dor Resort kunt u ki­lo­me­ters­lan­ge bos­wan­de­lin­gen of fiets­toch­ten ma­ken. U komt leu­ke plaats­jes te­gen als Hé­víz en Kesz­the­ly, met ge­zel­li­ge ter­ras­jes, res­taurant­jes, win­kel­straat­jes en mark­ten. Bin­nen een straal van vijf ki­lo­me­ter vindt u een groot zwem- en vis­meer, een ma­ne­ge en een mo­dern bui­ten- en bin­nen­zwem­bad met glij­ba­nen, bron­ba­den en sau­na’s. U kunt zelfs een be­zoek bren­gen aan een Boed­dhis­ti­sche tem­pel. En op slechts twin­tig mi­nu­ten rij­den ligt het over­be­ken­de Ba­la­ton­meer...Meer over de di­rec­te om­ge­ving van Ka­lan­dor Re­sort leest u hier.

© 2015 Kalandor Resort
alle rechten voorbehouden